Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   "Instanţa a fost părtinitoare şi…

„Instanţa a fost părtinitoare şi subiectivă”

Asociaţia Civică Hyde Park îşi declară surprinderea şi îngrijorarea că unul dintre cei mai importanţi beneficiari ai Legii nr. 26, cu privire la întrunirile publice, Biserica ortodoxă, în mod special Mitropolia Moldovei, cere dreptul exclusiv de utilizare a Pieţii Marii Adunări Naţionale, pentru că s-ar afla în preajma catedralei ortodoxe, şi mitingurile desfăşurate aici ar putea să aducă prejudicii vizitatorilor bisericii.

Reprezentanţii bisericii s-au adresat primăriei apoi şi instanţelor de judecată, obţinând interzicerea întrunirii paşnice, pe care intenţiona să o desfăşoare în PMAN la 15 august 2009 Biserica Evanghelistă. Nu înţelegem de ce MAI n-a intervenit în conflict, să asigure organizatorii manifestaţiilor că autorizaţia emisă de către primărie încă în luna iunie, va fi executorie pentru poliţia municipală, şi că aceasta va asigura ordinea publică, aşa cum prevede statutul ei şi obligaţiile pentru care este plătită din bugetul public municipal. Suntem revoltaţi că reprezentantul Primăriei Chişinău a pledat în instanţă pentru interzicerea mitingului, susţinând pretenţiile nejustificate şi ilegale ale Bisericii Ortodoxe.

Ne îngrijorează faptul că Curtea de Apel, care a examinat cauza în fond, a trecut cu vederea cazurile Bulgariei şi Austriei, care au fost penalizate recent de CEDO pentru violarea libertăţii de întrunire, dosare invocate în proces de reprezentantul bisericii protestante, a ignorat şi alte argumente invocate de avocaţii organizatorilor întrunirii. În schimb judecătoarea E. Gligor a ţinut cont de ameninţarea enoriaşilor ortodocşi că o anunţată contramanifestaţie a lor va putea duce la altercaţii şi chiar violenţe. Dovadă a faptului că instanţa a fost părtinitoare, subiectivă e faptul că în hotărârea sa din 12 iunie transcrie fidel, fără ghilimele noţiuni bisericeşti ca „sfânta liturghie” şi altele, expresii care nu fac parte din limbajul juridic şi din prevederile legale.

Regretăm că şi CSJ s-a grăbit să adopte o decizie similară, obligând astfel organizatorii să schimbe locul desfăşurării întrunirii, cu doar câteva ore înaintea acţiunii preconizate, asta însemnând foarte multe cheltuieli şi eforturi organizatorice enorme, precum şi multă lume, care n-a putut participa la acţiune, deoarece n-a fost clar unde şi cum va avea loc, ori pentru că existau pericole.

Constatăm că justiţia moldovenească, autorităţile locale şi centrale, poliţia şi reprezentanţii unui cult religios au anulat, printr-un efort comun sau prin neimplicare, drepturi şi libertăţi fundamentale, violând astfel nu doar legea supremă – Constituţia, ci şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, act internaţional valabil în RM de aproape 12 ani. Acum reprezentanţii Bisericii Evangheliste şi chiar oricare dintre miile de adepţi ai ei ar putea să adreseze plângeri la CEDO şi să obţină inevitabil câştig de cauză.

Chiar dacă ortodocşii pretindeau că sâmbătă, la ora la care era anunţat concertul evanghelist, se roagă în biserică, aceştia, însoţiţi de preoţi şi călugări, au mărşăluit zgomotos prin centru şi au ocupat demonstrativ PMAN, trădând astfel că şi-au apărat prin această acţiune, nu doar confortul din timpul serviciilor religioase, ci şi puterea, influenţă pe care o au în societate datorită sau în pofida prevederilor legale. Este explicabil dar nu şi acceptabil că ei vor acum să şi legalizeze această „victorie” nedemocratică a majorităţii asupra celor care împărtăşesc alte opinii.

Constatăm că interzicerea marşului diversităţii de anul trecut (la 11 mai 2008) şi violenţele care au avut loc cu participarea tacită a poliţiei, n-a fost un accident, ci un semnal de alarmă la care clasa politică şi instituţiile statului ar fi trebuit să reacţioneze prompt şi să prevină repetarea situaţiei.

Amintim că acum câţiva ani poliţia R. Moldova, vrând să apere liniştea celor care lucrau în sediul Guvernului, şi autorităţile locale de atunci, a avut aceeaşi pretenţie şi scuză, că sunt deranjaţi unii pentru că se exprimă public, deschis alţi cetăţeni cu drepturi egale. Justiţia moldovenească nu a ţinut cont de argumentele invocate şi ne-a interzis mai multe mitinguri paşnice.

Totuşi, în urma adresării noastre la CEDO, s-a constatat că au fost încălcate drepturile fundamentale ale cetăţenilor care vroiau să protesteze în PMAN, şi Guvernul RM va trebui să achite despăgubiri până în luna septembrie curent în sumă de câteva zeci de mii de euro. Şi alte câteva cazuri asemănătoare sunt pe care de a fi soluţionate de aceeaşi instanţă internaţională, cu şanse minime pentru Guvern de a învinge, deci bugetul de stat, şi aşa sărac şi auster, va trebui să acopere astfel de cheltuieli neprevăzute, dar uşor de prevenit pentru viitor.

Comunicat de presă Hyde park